Uluslararası Piyasalar_01.12.2024

2 Aralık 2024
Takip ettiğim endekslerin/enstrümanların kasım ayı performansları tablosu aşağıda. Kırmızı dalga çoklu varlık fiyatlamalarının ana değişkeniydi. Kasım ayında;

 

  • Kripto piyasası net olarak pozitif ayrıştı. Aşağıda sadece Bitcoin olsa da XRP’nin %278’lik performansı gözlerden kaçacak gibi değil. https://news.bloomberglaw.com/crypto/trump-team-mulls-creating-first-ever-white-house-crypto-role
  • S&P 500 %5.7 prim ile global borsa endekslerinden olumlu tarafta ayrıştı. Aşağıda ikinci grafik “US Exceptionalism’i” fon akışlarıyla gösteriyor.
  • Latin Amerika, Çin, Avrupa, Japonya($) ve Asya-Pasifik eksi getirideyken nasıl oluyor da FTSE Dünya Endeksi %3.9 primli bir ay geçiriyor? Cevap: Global borsa endekslerinde ABD’nin payı her geçen yıl daha da artıyor. Aşağıda bu durumu MSCI Dünya ve MSCI ABD üzerinden özetliyorum. Kısaca: Olay sadece ABD endeksleri içinde yaşanan yoğunlaşma durumu değil. X ülke/bölge hisse exposure’ı alanlar, ABD’nin global üzerindeki etkisini de hesaba katmalı.

  • ABD’nin MSCI Dünya endeksinde ağırlığı %70’in üzerinde! Dikkatli gözler hemen GDP’de ne durumda diye düşünür… 2023 rakamlarına göre global GDP $105.4T ve ABD’nin payı $27.4T. Peki o zaman en basit düşüncede bu “olumlu ayrışmayı ne destekliyor?”. Cevap basit: ABD’li mega sermayeli teknoloji şirketleri… En basit düşüncede: Sağlam teknoloji (inovasyon) şirketleriniz yoksa GDP’niz kaç olursa olsun “hisse pastasında” dilimi büyütmeniz öyle çok kolay değil.

  • Kasım ayı fiyatlamalarında dikkatimi çeken bir diğer durum: Scott Bessent isminin hazine bakanlığında yer alması sonrası ABD tahvillerine gelen alımlar. Kırmızı dalga ile S&P 500, Bitcoin ve Dolar endeksi kasım ayını primlerle sonlandırırken ABD tahvil piyasasında “eksi rakamlar” görmeyi beklerdim. Scott Bessent ismi ile durum farklılaştı. 20+ yıl hazine tahvilleri BYF’si kasım ayını %2 primle sonlandırdı.

2024 yılında takip ettiğim endekslerin/enstrümanların performansına baktığımda;

  • Kırmızı dalga ile değerli metaller olumsuz ayrışmış olsa da YBB hala ilk dört getiri arasında.
  • S&P 500’de iki yıl üst üste %20 üzeri getiri 21. Yüzyılda olmamıştıJ 2023-2024 tarihe damga vuruyor. İşin enteresan tarafı ise en son iki yıl üst üste %20 üzeri getiriyi “teknoloji balonunda” 1995-1999 arası yıllarda yaşamıştı. Yumuşak inişin en son gerçekleştiği zamanlar sonrası yani. O zamanlar teknoloji balonu varken şimdi yapay zeka devrimi ile “yeni endüstriyel devrimi” var. Yani: Yumuşak inişten hiç iniş olmamaya doğru bir değişim (1. Kuyruk risk) ve yapay zeka devriminin “balon olmadığı” finansallarda daha çok anlaşıldıkça “S&P 500 rallisi” daha da devam eder… İkinci kuyruk risk ise “hisse piyasası olumlu değil” (Geçen hafta paylaştığım için tekrarlamıyorum)

  • Kırmızı dalga ile Çin, Avrupa ve Asya-Pasifik kasım ayını eksi kapatmış olsa da YBB hala artı.
  • OPEC+’ın bütün çabasına rağmen Brent petrol YBB en kötü üçüncü isim.
  • MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinden Çin’i çıkardığımızda eylül ayına kadar “diğerlerinin” performansı daha iyiydi. Son açıklanan Çin paketi ile beraber “makro verilere etkiler” sınırlı olsa da Çin hisselerine gelen alımlar “diğer gelişmekte olan piyasalara” kıyasla daha iyi. Kırmızı dalga bakalım 2025’te EM piyasalarında nasıl bir ayrışma yaratacak?…Cevabı bende değil. Trump’ta…

Geçen hafta yaşanan fiyatlamalar;

  • S&P 500 haftalık %1.06 prim yaparken en iyi sektör %2.25 ile sağlık hizmetleri oldu. ABD 10 yıllıklarında geçen hafta yaşanan 23 baz puanlık düşüş ile gayrimenkul sektörü en iyi ikinci isim. Tek eksi kapatan sektör enerji. Bu durum Brent petrolde yaşanan %3’lük düşüşün bir yansıması.
  • S&P 500 endeksi Cuma gününü bu sene gerçekleştirdiği 53. Rekor kapanış ile tamamladı.
  • Russell 2000 endeksi %1.2’lik haftalık getiri ile “tarihi yükseğine” oldukça yakın. ABD 10 yıllıklarının geçen hafta yaşadığı getiri düşüşü burada da etkili oldu.

  • Trump ve sosyal medya geçen hafta öne çıkanlar arasındaydı. Gümrük vergilerinden tutun dün gelen BRICS ülkelerinin dolarizasyona karşı duruşlarına yaptığı çıkışa kadar…
  • https://www.nbcnews.com/politics/white-house/trump-threatens-100-tariff-brics-countries-abandon-us-dollar-rcna182300 Haftalık bazda ise dolar endeksi %1.7 değer kaybı yaşayarak Ekim 2023 tepesinin tekrardan aşağısına indi…
  • SWIFT verilerinde ise BRICS’in etkisi sanki EUR üzerinde daha fazla gibi… Doların payı Ekim 2024’te %49.1 ile son 12 yılın en yükseğinde. Yuanın payı ise %5. Link

  • Bloomberg Hammadde Endeksi geçen hafta %0.7 düşüş yaşarken enerji ve tarımsalların olumsuz ayrıştığını görüyoruz.

 

  • Tokyo TÜFE verisi sonrası aralık ayı için BoJ’dan faiz artışı beklentileri artıyor. USDJPY geçen hafta %3.2 düşüş yaşadı.

Özel konular;

  1. S&P 500 için kurumların 2025 tahminleri:

Son 20 yılda: S&P 500 ve STOXX 600 ($) getirilerine baktığımızda; S&P 500’ün özellikle 2010’lardan başlayan pozitif ayrışması dikkat çekici. Ama şaşırtıcı değil. Buradan kaç tane Avrupalı şirket olduğuna bakabilirsiniz https://companiesmarketcap.com/tech/largest-tech-companies-by-market-cap/

3. Kuantum hesaplama hisseleri: https://quantumzeitgeist.com/public-quantum-computing-companies/

4.S&P 500’de rekorların yılında endekse zaman zaman gelen “satışlar” oldukça sınırlıydı. %10’luk bir düzeltme görmedik bile. Trump’ın göreve başlamasıyla beraber bu durum H1’25 en çok konuşulacak konulardan biri olacak…

5. Kara Cuma satışlarına dair rakamlara aşağıdaki iki siteden ulaşabilirsiniz;

Yorum: ABD tüketicisi seçici ama harcama yapısı sağlıklı devam ediyor.  Cyber Monday=Yarın.

6. Aralık ayında Fed’i gene çok konuşacağız ama bence AMB daha çok konuşulacak. AMB’den aralık ayında 50 baz puan indirim fiyatlaması %27. Q1’25 içinde ise 50’şer indirimler daha da çok fiyatlanıyor…

7. Çin tarafında bu hafta PMI verileri ile (Ve olası Trump tweet’leri ile) fiyatlamalar göreceğiz.

8. UP portföy dağılımlarında %60 hisse, %20 tahvil & %20 alternatif (Hammadde, değerli metaller, kripto vs.) düşüncem devam ediyor. Bu konuyu kuyruk riskleri ile birleştirerek hisse tarafında dağılımlar ile beraber gelecek hafta senaryo analizleri ile paylaşacağım.

Ekonomik veriler tarafında 2-6 Aralık tarihlerinde: ABD tarafında ISM verileri, açık iş pozisyonları, fabrika siparişleri, TDİ veri seti ve MÜ güven endeksi açıklanacak. Avrupa tarafında ise Lagarde’ın konuşması ve OECD’nin ekonomik tahminleri diğer öne çıkan risk faktörleri. Çarşamba günü de Powell’ın konuşması var.

Bu paylaşımdan aklınızda neler kalmalı?

  • American exceptionalism fiyatlamalarda devam ediyor.
  • Trump’ın sosyal medya kullanımının etkileri daha çok görülüyor. Artmaya da devam edecek.
  • Cumhuriyetçi ajanda dâhilinde fiyatlamalar devam ediyor. Ancak hazine bakanı ismi tahvil piyasasına olumlu yansıdı.
  • Aktif portföy yönetiminin önemi artmaya devam ediyor.
  • Müzik çalmaya devam ediyor. 21. Yüzyılda bir ilke doğru ilerliyoruz (S&P 500’ün iki sene üst üste %20’lik getirinin üzerine çıkması)

As always+Trump yönetimi: Bir veri veya bir tweet/haber gelir DÜNYA değişir… Herkese şimdiden iyi haftalar dilerim.

Bu rapor, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Raporda yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Ak Yatırım, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Ak Yatırım hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Ak Yatırım’ın ve Akbank’ın tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler, bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve Yatırım Danışmanlığı kapsamında yer almamaktadır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bunlara ilaveten, Ak Yatırım, raporların Internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 2023

We are glad you liked it

For your convenience, this will appear under your Saved articles in the top menu.