Uluslararası Piyasalar_01.07.2024
1 Temmuz 2024
Cuma günü beklentilere paralel açıklanan PCE verisi sonrası ABD endeksleri ayın ve çeyreğin son işlem gününü satıcılı sonlandırdı.
S&P 500 günü %0.4 ve haftayı %0.1 eksi kapatırken üç hafta sonra çok azda olsa haftalık bazda eksi… Dallas Fed’in kırpılmış PCE verisi 12 aylık bazda %2.8’e geriledi. ABD endekslerinde Cuma günü yaşanan satış ağırlıkla tüketim bazlı riskler ve ay/çeyrek/yarı yıl sonu kar satışları şeklinde yorumlanabilir.
- Takip ettiğim endeksler/enstrümanlar arasında haziran ayı getirileri ($);
- En iyi üç getiri: Brent petrol, S&P 500 ve MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOÜ – Piyasa yerine ülkeler kısaltması var)
- En kötü üç getiri: Bitcoin, MSCI LATAM ve Bloomberg Endüstriyel Metaller Endeksi
Brent petrol mayıs ayında yaşadığı düşüşe tepki alımı şeklinde haziran ayında cevap verirken S&P 500’de aylık performansın arkasında teknoloji ve zorunlu olmayan tüketim sektörleri var. MSCI GOÜ’de Fed beklentilerinde faiz indirimlerinin tekrardan öne çıkmasından olumlu etkilendi. Olumsuz tarafta ise en çok dikkatimi çeken nokta endüstriyel metaller ve Çin… ABD tarafında tüketim riskleri haziran ayının son iki haftasında artış gösterirken Çin varlıklarına ve endüstriyel metallere gelen satışlar global tarafta da büyüme risklerinde artış öncesi fiyatlama??? Veya nisan-mayıs aylarında gelen alımlara “kar satışı”??? Zaman gerçekleri gösterecek.
- 3 aylık ve YBB getiriler öncesi Fransa… İlk tur seçimlerinde aşırı sağ (RN) net olarak önde. Peki o zaman niye € ve Avrupa endeksleri yükseliyor? Ayrıca Fransa-Almanya 10 yıllık getiri makası neden geriliyor. Cevaplar;
- Le Pen’in partisinin “kesin” çoğunluk koltuğa sahip olacağını söylemek “spekülasyon” dışında kolay değil. İlk parti ama koltukların %50’sinden fazlasını net olarak alabilecek mi? 7 Temmuz tarihinde ikinci tur seçimleri öncesi piyasa risk alarak endekslere ve €’ya alım getiriyor. Getiri makası geriliyor.
- Macron’un aşırı sol partiler ile “koalisyona” giderek “çoğunluğu alma” haberleri piyasada…
Fransa seçimlerine dair sonuç: Bugün yaşanan fiyatlamalar beni şaşırtmıyor. Fransa endeksine/hisselerine ilk tur seçimleri sonrası sağlam bir alım gelirse hiç şaşırmayacağımı önceden yazmıştım. Ancak politik belirsizlikler net olarak masada. İkinci tura dair Le Pen’in partisinin ne çoğunluğu alacağına ne de alamayacağına dair “net bir” yorum yapmak zor.
- Uluslararası piyasalarda Q2 getirileri ($);
- En iyi üç getiri: Doğal gaz, gümüş ve endüstriyel metaller endeksi
- En kötü üç getiri: MSCI LATAM, Bitcoin ve Dolar bazlı Nikkei 225
Yen bazlı Nikkei 225 endeksi haziran ayını yatay sonlandırırken USDJPY’de yaşanan yükselişin devamı nedenli $ bazlı kayıplar çok…
Nisan-Mayıs aylarında yaşanan yükselişler nedenli endüstriyel metaller ve Çin, haziran ayı satışlarına rağmen, iyi getirilerini koruyor. “ American Exceptionalism” S&P 500’ün diğer endekslerden daha olumlu ayrışmasıyla karşımıza çıkıyor.
- Uluslararası piyasalarda YBB getirileri ($);
- En iyi üç getiri: Doğal gaz, gümüş ve endüstriyel metaller endeksi
- En kötü üç getiri: MSCI LATAM, Bitcoin ve Dolar bazlı Nikkei 225
Değerli metallerde ve ABD endekslerinde 2024 yılına olumlu başlamamız iyi çalıştı. Mayıs-Haziran döneminde S&P 500’de risklerin arttığına değindik. S&P 500 ve eşit ağırlıklı S&P 500 endeksinin oranı 2008 yılı seviyelerine gerilerken ilk altı aylık dönemde iki endeks arasındaki getiri farkı (S&P 500 +%14.5 ve eşit ağırlıklı S&P 500 +%4) tarihi boyutta gerçekleşti! Bu durum yapay zeka temasına hassasiyetin ne kadar yüksek olduğunu S&P 500 için gösteriyor…
Eşit ağırlık/Piyasa değeri ağırlıklı S&P 500 aylık grafiği:
- S&P 500’ün temmuz ayı performansları aşağıda. Genel olarak iyi bir ay. Ancak bu sene “seçim yılı” ve temmuz ayına F/K çarpanı yüksek bir noktada başlıyoruz… Ayrıca Q2’ye dair muhteşem yediliden kar büyümesi beklentileri çok güçlü (Ya bazılarında piyasa beklentileri altı rakamlar alırsak?)
- Seçim yıllarında temmuz ayının ortasından itibaren endekste satışlar dikkat çekiyor…
- S&P 500’ün ilk yarı getirilerine bağlı olarak ikinci yarı performansları aşağıda. Bu sene maks satış nisan ayında %6’ya yakın gerçekleşti. Aşağıdaki grafikte en sağ sütün önemli…
- Biden-Trump sonrası yaşanan fiyatlamalarda en ilgimi çeken nokta verim eğrisinin dikleşmesi oldu. 2-10 yıllık getiri makası hala eksi. İki adayın da bütçe açığına karşı net bir sert duruşu “şimdilik” görülmüyor. Aşağıda Fed’in ilk faiz indirimi öncesi ve sonrası 10 yıllık getirilerin değişimini bulabilirsiniz.
Bu rapor, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Raporda yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Ak Yatırım, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Ak Yatırım hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Ak Yatırım’ın ve Akbank’ın tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler, bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve Yatırım Danışmanlığı kapsamında yer almamaktadır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bunlara ilaveten, Ak Yatırım, raporların Internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 2023
We are glad you liked it
For your convenience, this will appear under your Saved articles in the top menu.